Sklep www.taniekominy.pl korzysta z plików cookies i podobnych technologii w celach reklamowych (także remarketingowych), analizy ruchu, zapewnienia pełnej funkcjonalności Sklepu, w tym dostosowania jego treści do Twoich preferencji. Korzystając ze Sklepu zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki, wyrażasz zgodę na używanie plików cookies i podobnych technologii. Więcej informacji możesz znaleźć w Polityce Cookies.

zamknij

Kwasoodporność jako cecha komina

list In: Aktualności On:

W czasach, gdy najczęściej używanym opałem były różne rodzaje paliw stałych w postaci różnych odmian węgla czy drewna, najważniejszą cechą komina była odporność na wysoką temperaturę i powierzchnia pozwalająca na oczyszczanie z sadzy i smoły. Wraz ze stosowaniem kotłów gazowych i olejowych zaczęto stosować także kominy kwasoodporne. Dziś, gdy wskutek podnoszenia efektywności energetycznej urządzeń grzewczych znacznie zmniejszyła się temperatura spalin w kotłach spalających węgiel lub drewno, odporność na działanie kwasów nabrała dodatkowego znaczenia także w przypadku kominów stosowanych przy kotłach na paliwa stałe.

Kondensat – podstawowe zagrożenie dla nowoczesnego komina

Kondensat to skraplająca się na wewnętrznej powierzchni komina woda, wraz z różnymi substancjami zawartymi w spalinach. W zależności od rodzaju spalanego paliwa zmienia się skład kondensatu, jednak w każdej sytuacji zawiera on sporo związków, które działają niszcząco na powierzchnię komina. W kondensacie pojawiają się m.in. związki siarki, fosforu, chloru, węgla lub azotu. Najczęściej są to dość agresywnie działające kwasy – siarkowy, węglowy albo azotowy.

Powstawanie kondensatu jest spowodowane niewielką temperaturą spalin opuszczających piec. Najcieplejsze są spaliny powstające przy spalaniu paliw stałych – węgla i drewna. Przy stosowaniu tego rodzaju opału kondensat pojawia się bardzo rzadko, głównie w instalacjach wyposażonych w bardzo nowoczesne kotły odzyskujące ciepło ze spalin. Jeśli w połączeniu z takim urządzeniem będzie eksploatowany komin o zbyt dużym przekroju lub z uszkodzoną warstwą termoizolacyjną może dojść do pojawienia się skroplin.

W przypadku kotłów zasilanych gazem lub olejem opałowym powstawanie kondensatu jest zupełnie normalne. Największa jego ilość powstaje w piecach kondensacyjnych, w których spaliny są najchłodniejsze.

W związku z występowaniem kondensatu wnętrze kominów musi być odpowiednio przygotowane na działanie wszelkiego rodzaju kwasów. Dlatego w przypadku kominów stalowych wykonuje się je ze specjalnej stali kwasoodpornej EN 1.4404, która ma niską zawartość węgla, za to zawiera dodatek chromu, niklu oraz molibdenu.

Niedziela Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek Sobota Styczeń Luty Marzec Kwiecień Maj Czerwiec Lipiec Sierpień Wrzesień Październik Listopad Grudzień

Nowa rejestracja konta

Posiadasz już konto?
Zaloguj się zamiast tego Lub Zresetuj hasło