Cover Image

Kwasoodporność jako cecha komina

Sierpień 30, 2019 - Czas czytania: 2 minut

W czasach, gdy najczęściej używanym opałem były różne rodzaje paliw stałych w postaci różnych odmian węgla czy drewna, najważniejszą cechą komina była odporność na wysoką temperaturę i powierzchnia pozwalająca na oczyszczanie z sadzy i smoły. Wraz ze stosowaniem kotłów gazowych i olejowych o wiele bardziej istotna stała się właściwa kwasoodporność komina.

Dziś, gdy wskutek podnoszenia efektywności energetycznej urządzeń grzewczych znacznie zmniejszyła się temperatura spalin w kotłach spalających węgiel lub drewno, odporność na działanie kwasów nabrała dodatkowego znaczenia także w przypadku kominów stosowanych przy kotłach na paliwa stałe.

 

Kondensat – podstawowe zagrożenie dla nowoczesnego komina

Kondensat to skraplająca się na wewnętrznej powierzchni komina woda, wraz z różnymi substancjami zawartymi w spalinach. W zależności od rodzaju spalanego paliwa zmienia się skład kondensatu, jednak w każdej sytuacji zawiera on sporo związków, które działają niszcząco na powierzchnię komina. W kondensacie pojawiają się m.in. związki siarki, fosforu, chloru, węgla lub azotu. Najczęściej są to dość agresywnie działające kwasy – siarkowy, węglowy albo azotowy.

Powstawanie kondensatu jest spowodowane niewielką temperaturą spalin opuszczających piec. Najcieplejsze są spaliny powstające przy spalaniu paliw stałych – węgla i drewna. Przy stosowaniu tego rodzaju opału kondensat pojawia się bardzo rzadko, głównie w instalacjach wyposażonych w bardzo nowoczesne kotły odzyskujące ciepło ze spalin. Jeśli w połączeniu z takim urządzeniem będzie eksploatowany komin o zbyt dużym przekroju lub z uszkodzoną warstwą termoizolacyjną może dojść do pojawienia się skroplin.

 

W przypadku kotłów zasilanych gazem lub olejem opałowym powstawanie kondensatu jest zupełnie normalne. Największa jego ilość powstaje w piecach kondensacyjnych, w których spaliny są najchłodniejsze.

W związku z występowaniem kondensatu wnętrze kominów musi być odpowiednio przygotowane na działanie wszelkiego rodzaju kwasów. Dlatego w przypadku kominów stalowych wykonuje się je ze specjalnej stali kwasoodpornej EN 1.4404, która ma niską zawartość węgla, za to zawiera dodatek chromu, niklu oraz molibdenu.

Wróć do bloga